Zbog svoje lekovitosti, cvekla se odavno upotrebljava u narodnoj medicini, ali se i u savremenoj medicini sve češće koriste njena lekovita svojstva.

Cvekla je dvogodišnja zeljasta biljka, ima tamno zeleno lišće i koren loptastog ili kupastog oblika koji je crvene boje. Gaji se u baštama kao povrće, ali se seje i na većim površinama kao industrijska biljka.

Zbog svojih lekovitih sastojaka, najviše se koristi koren, on sadrži malo kalorija, a dosta korisnih sastojaka, vitamina i minerala.

Sastav korena cvekle

Lekovita svostva korena cvekle potiču od: antocijana, bakera, belančevina, betaina, betanina, biljnih vlakana, biljnih masti, broma, vitamina B1, B2 i B12, vitamina C, gvožđa, joda, kalijuma, kalcijuma, kobalta, litijuma, magnezijuma, mangana, natrijuma, oksalnu kiseline, prirodnih šećera, rubidijuma, selena, stroncijuma, sumpora, ugljenih hydrata, fluora, folne kiseline, fosfora, hroma, cezijuma, cinka.

Lekovita svojstva

Blagotvorno deluje na organizam i povećava njegovu otpornost na infekcije respiratornog sistema. Idealno deluje na snaženje fizičkih ili iscrpljenih osoba. Lekovitom je čine betanin i betain, glutaminska i asparganska kiselina (veoma važne za funkciju mozga i nerava). Antocijan je obojena crvena materija koja u sebi sadrži veliku količinu gvožđa. Cveklin sok povoljno utiče na obnavljanje krvi, otklanja smetnje u krvotoku, reguliše krvni pritisak, suzbija tumor. Podstiče lučenje mokraće i razmenu materija, reguliše rad želuca i creva, jača jetru, podstiče lučenje žuči. Umirujuće deluje na nervni sistem. Pogodna je u lečenju nadbubrežne žlezde. Preporučuje se u lečenju osteoporoze. Ne smeta osobama sa poremećenom želudačnom kiselinom. Cvekla je jedinstvena zbog visokog sadržaja anti-kancerogenih materija i karotenoida ( terapije protiv raka Rudolfa Brojsa). Ovo povrće je takođe odličan izvor folne kiseline. Cvekla je prepuna antioksidanata, koji štite organizam od prevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti pa je zbog toga zovu eliksir mladosti.

Cvekla se možete konzumirati u kuvanom ili sirovom obliku. Tokom kuvanja cvekla gubi neke vredne sastojke, zbog čega se preporučuje konzumiranje cvekle u sirovom stanju. Kao lek se najčešće koristi sok od cvekle.

Autor: Jorgovanka Vlajkovac

Izvor: Zdrava Srbija