Naučna istraživanja su potvrdila da je divlja borovnica najbolji i najjači antioksidans. Nema bolje. To nije ni sibirska aronija, ni neka pečurka, to je borovnica.

Borovnica je voće koje se realativno teško uzgaja, jer zahteva odredjen tip zemljišta i raste na velikim visinama, na planinama. Takođe, borovnica je vrlo teška za branje, s obzirom da se bobice promera par milimetara skrivaju ispod lišća omanjeg žbuna. Skupiti kilogram divljih borovnica je proces koji traje par sati za jednog odlučnog i veštog berača, osim ako ne koristi takozvane češljeve, koji su zakonom zabranjeni, jer češalj za branje borovnica oštećuju biljku.

Zadnjih decenija ukrštanjem i selekcijom su stvorene hibridne sorte borovnica, koje su veće i daju bolje prinose. Iako se Srbija diči malinom i šljivom kao nacionalnim voćem, i naša zemlja predstavlja ozbiljnog proizvođača pre svega divlje borovnice, koja najbolje uspeva na Kopaoniku, Tari, Vlasini.

A vrednost borovnica je sve veća. U zadnjih 10 godina njena cena na svetskom tržištu je udvostručena.

Jedan od razloga za njenu popularnost, osim dobrog ukusa su njeni zdravstveni kvaliteti. Naime, po istraživanju U.S. Department of Agriculture i studiji koja je merila aktivnost preko 40 vrsta voća i povrća kao antioksidansa, borovnica je osvojila ubedljivo prvo mesto. Posebno se u svojoj borbi protiv slobodnih radikala istakla divlja borovnica, koja ima značajno veće antioksidans sposobnosti od hibridne borovnice.

Borovnica je najjači prirodni antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

Ko ne zna, slobodni radikali su štetni molekuli u našem organizmu koji se razvijaju usled loše ishrane, upotrebom nekih lekova i hemikalija u hrani, nezdravim životom, i svojim delovanjem izazivaju bolesti, mutacije DNK-a, tumore i razne druge ozbiljne bolesti.

S druge strane, antioksidansi su materije koje eliminišu slobodne radikale i mogu se smatrati čistačima našeg tela od oštećenja.  Stoga, ne propustite tokom leta da kupite sebi i ukućanima sveže borovnice i da se počastite istima. I ne verujte u reklame koje tvrde da je sibirska aronija (inače blizak rođak borovnice) ili tibetanska, japanska ili sibirska pečurka najbolji antiokidans na svetu. Dokazano je najjači antioksidans je borovnica, divlja borovnica.

Naravno, to ne znači da borovnicu treba jesti u velikim količinama iako je lekovita. Jer, borovnica tradicionalan lek za proliv, pa ako je puno jedete može da vam napravi proliv. Takođe, ona obara šećer u krvi, pa ako borovnicu jedete previše pašćete u hiperglikemiju. I na kraju, borovnica je odlična za vid i oči, jer kao antioksidans deluje i na degeneratiovne promene u oku i čuva vid. Ali, sve samo umereno.

Kao ilustraciju za njene lekovite sposobnosti prenosimo i link ka jednoj američkoj studiji lečenja sokom od borovnica:

Borovnice mogu smanjiti tumor kod beba

Izvor: Bašta Balkana