Lekovita priroda – kamut sadrži 20 do 40 odsto više belančevina, više minerala i vitamina, i 65 odsto više aminokiselina od obične pšenice. Savršena hrana za sportiste i fizičke radnike.

Hranljivija i slađa od pšenice, kamut (Triticum turanicum) drevna sorta žitarica koja se pre više hiljada godina uzgajala na području antičkih civilizacija Bliskog istoka i starog Egipta, danas je nezaobilazna na trpezama zapadnih zemalja, dok je kod nas, nažalost, manje poznata. Prirodno otporna na rigorozne uslove kultivisanja, ova nanovo otkrivena biljka je biološki potpuno čista, sa nedirnutim genetskim kodom. Iako sadrži gluten, zanimljivo je da je dobro podnose i osobe osetljive na ovaj sastojak. Zato je međunarodno Udruženje za ispitivanje alergija na hranu zaključilo da bi za većinu osetljivih na gluten, kamut mogao da posluži kao izvanredna zamena za pšenicu. Istraživanja su pokazala da se osetljivost na ovaj alergen, upotrebom kamuta smanjuje za čak 70 odsto! Samlevena, ova stara vrsta žitarica može da se koristi za pripremanje hleba i peciva, kao zamena za pšenično brašno.

Zrno kamuta malo je zakrivljeno na sredini i dva do tri puta veće od klasičnih sorti. Sadrži 20 do 40 odsto više belančevina, više minerala, više vitamina, a čak 65 odsto više aminokiselina od obične pšenice. Dobri poznavaoci kažu da je zahvaljujući visokoenergetskoj vrednosti savršena hrana za sportiste i sve koji se bave teškim fizičkim radom. Zbog punog i slatkastog ukusa, ovu namirnicu nazivaju “slatka pšenica”.

U pekarskoj industriji, kamut se koristi kao zamena za običnu pšenicu, a posebno tamo gde se traži manje šećera, da bi se prikrila suptilna gorčina brašna. Od ove žitarice pripremaju se kolači, palačinke, razne grickalice i druga peciva.

Prirodno, čvrsto zrno može da se koristi za spremanje pilava, hladne salate, ili kao dodatak za supe. Nutricionisti preporučuju da se kuva u srazmeri dve šolje zrnevlja na četiri šolje vode.

MEDITERANSKA SALATA

Sastojci: dve šolje kamuta, četiri šolje vode, jedan češanj belog luka, četvrtina kašičice soli, osmina kašičice sveže samlevenog bibera, četiri struka celera, jedna iseckana slatka crvena paprika, dve trećine šolje feta ili tofu sira izmrvljenog, pola šolje iseckanih crnih maslinki, pola šolje seckanog peršuna i dve kašike balzamiko ili jabukovog sirćeta.

Priprema: Kamut se ispere i naspe u lonac sa vodom u koju su dodati so i biber. Sadržaj se greje do ključanja, a zatim pokriva poklopcem i ostavi da krčka jedan sat, odnosno, dok zrna kamuta ne nabubre i počnu da pucaju. Ovako kuvan kamut se sklanja sa šporeta, voda se prosipa, a zatim ostavlja sa strane da stoji.

Kada se prohladi, sipa se u činiju za salatu i meša sa ostalim sastojcima. Po potrebi, naknadno se dosoli i pobiberi. Pre serviranja, ovako spremljena salata treba da odstoji najduže pola sata.

Autor: Z. O. Joksović

Izvor: Novosti