kanape-organski proizvodi
Kanape

Kanape su vrsta predjela, mala i često ukrasna vrsta hrane, koji se sastoje od malog komada hleba (ponekad prepečenog), lisnatog testa ili krekera omotanog ili prelivenog nekom ukusnom hranom, drži se u prstima i često jede u jednom zalogaju.

Budući da se često služe tokom koktel zabave, često je poželjno da kanapei budu slani ili začinjeni, kako bi podstakli goste da piju više. Kanape se takođe može nazvati hranom za prste, mada nije sva hrana za prste kanape. Krekeri ili male kriške hleba ili tosta ili lisnatog testa, isečene u raznim oblicima, služe kao osnova za slane putere ili paštete, na koji se stavljaju slane namirnice kao meso, sir, riba, kavijarpašteta, pire ili povrće.

Pikantni namaz (kanape)od šargarepe.

Šargarepe usitnite u multipraktiku , a susam sameljite u mlinu ili blenderu. Kombinujte sve sastojke u multipraktiku i pomešajte.

Namaz poslužite na kriškama povrća, krekerima ili uz salatu.

Male tajne (tips&tricks)
Umesto šaragepe možete koristiti i pulpu od ceđenja soka šargarepe, kada možete dodati malo više limunovog soka i maslinovog ulja. Ako povećate i količinu susama u receptu, možete oblikovati od mase kuglice i služiti ih samostalno ili njima ukrašavati jela od zeleno lisnatog povrća i kupusa.

Sastojci za namaz od šargarepe :
– 4 do 5 velikih slatkih šargarepa
– Pola šolje susama
– Kašičica himalajske soli
– Sok od pola limuna
– Četiri kašike ekstra devičanskog hladnoceđenog maslinovog ulja
– 1 do 2 mlada luka srebrenjaka
– 1-2 čena belog luka
– Pola veze peršuna

Autor: Olivera Rosić
Izvor: SirovaHrana.rs