Konoplja - organski proizvodi

Konoplja..

Konoplja, drevna biljka, spada u kulture na koje su naši seljaci zaboravili, a nekada intenzivno gajili. Njena bliska “sestra” marihuana, biljka opojnih cvetova (bogatih THC-om) je tokom 20. veka postala ilegalna. Zato im je verovatno bilo lakše da prestanu da gaje bilo kakav oblik konoplje i poštede sebe objašnjavanja s policijom. Ipak, industrijska konoplja doživljava trenutno neverovatni “come-back”, kao zdrava namirnica, namenjena ljudima koji paze na ishranu.

Velika reklama koja je pratila soju proteklih decenija dovela je do zablude da je to jedina biljka koja po proteinskom sastavu može da “parira” životinjskim proizvodima. Istina je, međutim,  da postoje i druge biljne namirnice koje sadrže u sebi sve esencijalne amino-kiseline u potrebnom odnosu, odnosno predstavljaju kompletan protein. U te namirnice spada i seme konoplje.

Prijatnog, orašastog ukusa, oljuštene semenke konoplje stiču sve veću popularnost. Proteinske dodatke ishrani na bazi semena konoplje (hemp protein) koristi sve veći broj sportista, uglavnom vegetarijanaca, ali i onih koji žele da odmore organizam od probavnih tegoba, koje nekad nastaju dugotrajnim korišćenjem proteina surutke (whey).

Konoplja, Kompletni i visokovredni proteini

Za pravilno funkcionisanje organizma neophodan je adekvatan unos proteina. Proteini se sastoje iz aminokiselina, koje mogu biti esencijalne ili neesencijalne. Aminokiseline koje naš organizam ne može stvoriti nazivamo “esencijalnim” (neophodnim) aminokiselinama i moramo ih unositi putem hrane. U poslednje vreme seme konoplje izaziva sve veće zanimanje nutricionista, gastronoma i lekara, zbog svojeg jednistvenog sastava.

Ono po čemu je jedinstven protein semena konoplje je da 65 % njega čini globulin edestin. Za razliku od vlaknastih proteina, koji imaju samo gradivnu funkciju, globularni proteini imaju ulogu u pravilnom funkcionisanju mnogih ključnih procesa u telu.

Edestin u semenu konoplje…

Je globularni (biološki aktivan) protein, koji ljudski organizam koristi za izgradnju anti-tela (imuno-globulina) – ili ukratko rečeno: imuniteta, odnosno otpornosti tela na infekcije. Naime, sposobnost tela da se odupre i oporavi od bolesti zavisi od toga koliko brzo može da proizvede ogromne količine antitela za odbranu od prvog napada. Ukoliko nema dovoljnog startnog materijala – proteina globulina, da snabde “armiju” antitela, organizam podleže bolesti. Edestin se takođe koristi i za izgradnju hormona, hemoglobina i enizma. Edestin, pored svega ovoga, ima nizak sadržaj fosfora, pa ne opterećuje bubrege, kao što to čine fosforom bogati proteini u hrani životinjskog porekla, kao i u nekim mahunarkama. Ono što je jedinstveno kod konoplje, pored toga da sadrži 65% edestina, je činjenica da ostatak proteina u njoj čini albumin, druga vrsta proteina, ista ona koja se nalazi u belancetu jajeta.

Umesto lanenog ili ribljeg ulja

Ali to nije sve. Najveći deo ulja semena konoplje čine polinezasićene esencijalne masne kiseline (80 %). Ove masne kiseline, poznate kao omega-3 i omega-6, ne mogu se proizvesti u ljudskom organizmu i moraju se uneti putem ishrane, pa se zato nazivaju i esencijalnim masnim kiselinama. Ovo su najvažnije masne kiseline u ljudskoj ishrani i zdravlju. One su uključene u proizvodnju životne energije iz hrane i kretanje te energije kroz telo. Esencijalne masne kiseline upravljaju rastom, vitalnošću i stanjem uma. Neophodne za pravilno funkcionisanje celog tela, a naročito mozga, mrežnjače, unutrašnjeg uha, nadbubrežne žlezde i testisa. Vrlo je važan međusoban odnos ovih esencijalnih masnih u našoj ishrani – jer previše omega-6 masnih kiselina može da ima i negativan efekat u telu.

Zato se preporučuje da odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina ne bude veći od 4:1. A preporučjivo je da on bude i manji. 

U konopljinom semenu …

Priroda je spakovala omega-6 i omega-3 masne kiseline u idealnom odnosu za ljudski organizam – 3:1. Dakle ono izuzetno korisno za očuvanje opšteg zdravlja, a naročito kardiovaskularnog sistema. Konopljino seme se može smatrati idealnim izvorom dragocenih omega-3 masnih kiselina za ljude koji ne žele da jedu ribu. Omega-3 se tu takođe nalaze, ali se i uništavaju kuvanjem – bilo iz etičkih (vegani) ili zdravstvenih razloga (zbog zagađenosti mora i sve većeg prisustva teških metala u ribi).

Pitate se, kako da uključite konoplju u svoju ishranu? Vrlo lako: proizvodi od semenki konoplje su legalni, budući da ne sadrže opojnu supstancu THC, pa se prodaju u svakoj bolje snabdevenoj radnji zdrave hrane. Možete kupiti uljeoljuštene semenke i protein za sportiste od konoplje. Za razliku od proteina surutke (whey) ili soje, protein konoplje se lako vari i apsorbuje, pa ne izaziva nadutost stomaka. Za razliku od proteina surutke i soje, alergija na protein konoplje praktično ne postoji.

Autor: Nikola Pešić

Izvori: pesicnikola.blogspot.com 

          Men’s Health