Korijander pesto-organski proizvodi
Korijander Pesto

Korijander pesto je pesto specifičnog i lepog ukusa.

Korijander (lat. Coriandrum sativum) je jednogodišnja biljka iz porodice Apiaceae. Raste do 50 cm u visini, raste u južnoj Evropi, severnoj Africi, i jugozapadnoj Aziji.

Upotreba

U evropskoj kuhinji se upotrebljava seme, dok u južnoameričkoj i azijskoj listovi koji se pripremaju kao zelje. Sveži listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Jako gorkog ukusa su i koriste se za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama i siru. Sveže mleveni plodovi dodatak su pecivu, jelima od kupusa, mahunastom povrću i tikvi. Zreli osušeni plodovi daju aromatični ukus i upotrebljavaju se u pripremi mnogih jela, posebno pečenih, a jedan je od sastojaka kari praška i začina za medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje piva, likera, kompota, marinada i kolača. Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema. Ima i lekovita svojstva poboljšava apetit, varenje i ublažava grčeve i želudačne tegobe.

Sastojci:

1-2 čena belog luka, malo semenki suncokreta, 1 šolja listova korijandera, malo čili paprike, 2 kašike soka od limuna, 6 kašika maslinovog ulja, 1/4 kašičice kima, so, biber

Maslinovo ulje i korijander miksajte u blenderu dok se korijander ne usitni. Dodajte ostale sastojke i sve dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte i malo vode. Ovu smesu možete zamrznuti u posudicama za led i jesti po 2 kašike dnevno u trajanju od 2 nedelje zbog čišćenja tela.

Autor: Olivera Blagojević