Mineralni i vitaminski sastav su činioci na kojima je zasnovana lekovitost paprike. Kalijum reguliše i olakšava rad srca i reguliše krvni pritisak. Visok sadržaj vitamina C i P onemogućava infekciju i zakrečenje krvnih sudova, smanjuje njihovu lomljivost, a povećava elastičnost.

Pektini, celuloza i hemiceluloza utiču na peristaltiku creva i čiste organizam od štetnih materija. Delovanje kalijuma olakšava stanje bubrežnim bolesnicima, jer pokazuje dijuretičko dejstvo.

Baktericidno dejstvo paprike se ispoljava ubistvom bakterije koja izaziva dijareju. Kapsaicin sprečava prenošenje impulsa bola od periferije ka mozgu, tako da paprika ispoljava analgetsko dejstvo( smanjuje bolove). Lečenje herpesa se sprovodi lekovima na bazi paprike.

Blago ljute sorte paprike olakšavaju varenje jer podstiču lučenje želudačnih i drugih sokova. Ljutina paprike dovodi do širenja bronhija, sprečava napade asme, smanjuje zubobolju.

Alkaloid kapsaicin poboljšava lučenje pljuvačke i sokova za varenje te stoga poboljšava varenje. Kapsaicin se koristi za spravljanje obloga koje se koriste u lečenju reume, išijasa, gihta i lumbaga. U kontaktu sa kožom izaziva osećaj toplote, potstiče bolju cirkulaciju krvi.

Ako se jelom unosi ljuta paprika, kapsaicin može biti štetan jer nadražuje sluzokožu želuca i creva, dovodi do gastritisa, pa i nefritisa i zapaljenja bubrega.Osobe koje imaju gastritis, čir, nefritis, hepatitis, bolesti pankreasa i hemoroide u ishrani moraju da isključe uputrebu ljutih paprika.

Autor: Dipl. ing. Miodrag Simić

Izvor: Zdrava Srbija