Probiotik-organski proizvodi

Пробиотик

Probiotik ili probiotici su živi mikroorganizmi odnosno mikrobni sastojci hrane koji se konzumiraju u odgovarajućem broju i čija prisutnost u čovekovom organizmu blagotvorno deluje na održanje zdravlja. Prirodno se nalaze u fermentiranim mlečnim proizvodima i fermentisanom povrću. Bakterije mlečno-kiselog vrenja i bifidobakterije su najčešće upotrebljavani i najsigurniji mikroorganizmi koji se koriste kao probiotik.

Opšte informacije

Pošto mikrobiotika ljudskoih creva može da igra glavnu ulogu u zdravlju domaćina. Trenutno postoji izvesno interesovanje za manipulaciju sastavom crevne flore u pravcu potencijalno boljeg lečenja. Učinjeni su pokušaji da se povećaju grupe bakterija kao što su Bifidobacterium i Lactobacillus za koje se smatra da imaju svojstva koja promovišu zdravlje.

Probiotici, definisani kao mikrobiološki dodaci ishrani koji blagotvorno utiču na domaćina poboljšavajući njegovu mikrobnu ravnotežu u crevima, korišćeni su za promenu sastava mikrobiotskog sastav debelog creva. Međutim, takve promene mogu biti prolazne, a implantacija egzogenih bakterija stoga postaje ograničena.

Prebiotici su nesvarljivi sastojci hrane koji blagotvorno utiču na domaćina tako što selektivno stimulišu rast i/ili aktivnost jedne ili ograničenog broja bakterijskih vrsta koje već žive u debelom crevu, i na taj način pokušavaju da poboljšaju zdravlje domaćina. Unošenje prebiotika može značajno modulirati mikrobiotski sastav debelog creva povećanjem broja specifičnih bakterija i time menjanjem mikrobiotskog sastava.

Nesvarljivi oligosaharidi uopšte, a posebno fruktooligosaharidi, pokazali su se kao dobri prebiotici. Oni mogu da stimulišu rast endogenih bifidobakterija, koje posle kratkog perioda hranjenja postaju dominantne u ljudskom fecesu. Štaviše, ovi prebiotici moduliraju metabolizam lipida, najverovatnije preko proizvoda fermentacije.

Pravi se tako sto se izblendira kupus sa malo vode i doda u teglu da odstoji 3 dana.

Probiotik-organski proizvodi
Probiotik od fermentisanog kupusa

Potom se procedi i gotovo. Može se dodati i malo soli ili jos ponešto (ja sam u jednu flašu dodala belog luka).

Autor: Olivera Blagojević