O GAZDINSTVU

Moje ime je Šandor Balanji. Predstaviću Vam porodičnu farmu na kojoj smo angažovani supruga, ćerka i ja. Biofarma Balanyi se nalazi u opštini Zrenjanin, u Lukinom Selu pored Belog Jezera, između Ribnjaka Ečka i Begeja udeljeno 1.5 kilometar od Specijalnog rezervata Prirode Carska Bara – Stari Begej. Selo je osnovano pre 227 godina, naseljavanjem bugarskih povrtara. Oni su godinama gajili povrće, tako da je do dana današnjeg povrtarstvo ostalo glavno zanimanje kojim se meštani bave. Porodično imanje, kuću i oko 1 hektar njive, smo kupili 1997. godine i od tada se bavimo povrtarstvom. Do tada smo sa suprugom radili u ugostiteljstvu.

U početku je supruga bila angažovana na imanju “sa punim radnim vremenom” a od 2005. godine priključio sam joj se i ja, i od tada se isključivo bavimo uzgojem povrća. Prvi put smo čuli za organsku proizvodnju 2007. godine, kada su se u Zrenjaninu pojavila Udruženja građana, koja su propagirala takvu proizvodnju. Brzo smo doneli odluku, da celu parcelu prijavimo za organsku proizvodnju. Posle nekoliko seminara u Zrenjaninu i Subotici dobili smo sertifikat o poznavanju osnovnih principa organske proizvodnje. Prva sertifikaciona kuća, koja je pratila našu proizvodnju je bila OCS iz Subotice, a partner distributer, firma Žitohem iz Zrenjanina. Dogovorena je planska proizvodnja, plodored, obezbeđena semena, nabavljena dozvoljena sredstva za zaštitu bilja, izvršena kontrola i počela je berba. Proizvodili smo uglavnom paradajz i beli luk. Te godine smo isporučili, preko distributera 40 kg paradajza i nekoliko veza belog luka. Ostalo smo prodavali na pijacama, kao konvecionalni proizvod.Tako se, neslavno, završila saradnja sa firmom Žitohem. Bilo je tu nerealizovanih dogovora, loših ugovora, pokrivanje troškova sertifikacije i nabavka repromaterijala preko nekog projekta, neotkupljene robe, itd. Ceo slučaj se završio na sudu uz mnogo neprijatnih scena, posle čega smo prekinuli svu saradnju sa Žitohemom. Prekinuli smo plaćanje troškova sertifikacije. Bili smo, blago rečeno razočarani, utučeni i neodlučni. Međutim, nismo prekidali proizvodnju povrća zasnovanu na principima organske proizvodnje. Bez praćenja proizvodnje od strane sertifikacionih kuća proizvodili smo i dalje primenjujući istu tehnologiju, bez veštačkih đubriva, upotrebom zaštitnih sredstava na bazi bakra i vodili smo o svemu detaljnu, preciznu evidenciju. U toku 2009. godine prihod sa 1 hektara njive vrtoglavo je opao. Dijagram, koji prikazuje sve naše prihode i dan danas čuvamo kao opomenu i kao stanje sa kojim upoređujemo svaku godinu.

IZAZOVI

U ime Biofarme Balanyi i Udruženja Belo Jezero iz Lukinog Sela, zahvaljujemo se sajtu Organski Proizvodi, što nam je obezbedio prostor za predstavljanje. Zahvaljujem se svima posetiocima sajta, za interesovanje i strpljenje. Poželeo bi na kraju, svima nama, da ne jurimo pošto poto taj procenat koji EU traži od Srbije, koliko površina mora da je pod organskom proizvodnjom. Mnogo je važnije, da nam stil života bude briga o prirodi, preventivna ishrana, saradnja i međusobno poštovanje.

O GAZDINSTVU

Lokacija: Lukino Selo, Opština Zrenjanin
Kontakt: Šandor Balanji
E-mail: sanyilukacs@hotmail.com
Veb sajt: www.lukacs.org.rs