Salata od crvenog i belog kupusa-organski proizvodi

Salata od crvenog i belog kupusa je sezonska lagana salata, pogodna za sve vrste obroka. Pravi se od “običnog” belog kupusa i takoyvanog crvenog.

Kupus je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. U toku prve godine obrazuje se „glavica“ koju čini skraćeno stablo, sa koga polazi veliki broj krupnih mesnatih listova. Sledeće godine se razvija stabljika visoka i do dva metra. Donji listovi na stabljici su široki, obuhvataju stabljiku a gornji su duguljasti sedeći. Cvetovi su grupisani u vršne rastresite grozdoveKrunični listići su žuti a plod je ljuska. Cveta od aprila do maja.

Crveni kupus (ljubičastolisne sorte Brassica oleracea Capitata Group ) vrsta je kupusa , poznata i kao kupus nakon pripreme. Listovi su mu obojeni tamnocrveno / ljubičastom bojom. Međutim, biljka mijenja boju u skladu s pH vrijednošću tla, zbog pigmenta koji pripada antocijaninama . U kiselom tlu lišće raste više crvenkasto, u neutralnom tlu raste više ljubičasto, dok će alkalno tlo rađati kupus prilično zelenkasto-žute boje. To objašnjava činjenicu da je ista biljka poznata po različitim bojama u raznim regijama. Nadalje, sok crvenog kupusa može se koristiti kao domaći pokazatelj pH , pretvarajući crvenu u kiselinu i zelenu / žutu u osnovnim otopinama. Može se naći u cijeloj Europi, diljem Amerike, u Kini i posebno u Africi. Pri kuhanju, crveni kupus obično postaje plav. Da bi zadržao crvenu boju, u lonac je potrebno dodati ocat ili kiselo voće.

Salata od crvenog i belog kupusa sastojci:

– 1/4 crvenog kupusa
– 1/4 belog kupusa
– 1 crni luk
– 1 čen belog luka

Preliv:
– 2 kašike ulja od oraha
– 2 kašike ulja od susama
– 3 kašike soka od limuna
– 100 g oraha
– 1 kašika susama
– so, biber, peršunov list

Autor: Olivera Blagojević