Smoothie od banane i avokada

Smoothie od banane i avokada je savršen obrok za početak dana!

Još jedna porcija vitamina i radosti za hladne oktobarske dane.

Banane :

Banana (volf. banaana preko franc. banane) rod je zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz familije Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljudi koriste u ishrani kao voće.

Morfologija banane :

Banane su visoke, uglavnom jednogodišnje zeljaste biljke, koje svojim izgledom podsećaju na drveće. Imaju široko i veoma dugačko lišće (1,5 m). Područje njihove rasprostranjenosti je u tropskim krajevima. Domestifikovana banana poreklom je iz jugoistočne Azije, čiji je plod ukusan i hranljiv. U Evropu se uvozi iz Srednje Amerike i Zapadnoindijskih ostrva (Antili).

Za pravilan razvoj banani je potrebna topla i vlažna klima, jer kvalitet ploda zavisi od velike količine vode i visoke temperature. Najbolji rezultati se ostvaruju pri srednjoj godišnjoj temperaturi od 20°C i srednjoj količini padavina od 150-170 mm mesečno. Banane nemaju specijalne zahteve u pogledu tipa zemljišta. Energetska vrednost banane iznosi od 81 do 103 cal. Banana takođe sadrži brojne hranljive materije i vitamine.

U Crnoj Gori banane rastu na primorju, ali plod ne sazreva već ostaje zelen.

Smoothie od banane i avokada :

  • – 1 avokado
  • – 1 pomorandža
  • – 1 banana
  • – sok 1/2 limuna
  • – veza peršuna (ili nane)
  • – 1 čaša vode

Očistiti bananu i pomorandžu, iseckati i staviti u blender zajedno sa “mesom” avokada, peršunom, vodom i sokom limuna. Sve dobro izmiksovati u blenderu. Vrrrrrrrm! Hranljivi i zdravi smoothie je gotov!

Autor: Katja Jakovljeva

Izvor: Vita