Posle pasulja i graška, sočivo je najrasprostanjenija mahunarka, lako se priprema i odličan je izvor mnogih hranljivih materija. Poznato je oko četrdesetak sorti, koje se razlikuju po boji, veličini i obliku.

Biljka ima jednu i razgranatu stabljiku visine 15-75 cm sastavljenih listova. Cvetovi su bele, ljubičaste ili svetloplave boje, a iz njih se razvijaju mahune, koje sadrže 1-2 semenke. Sitnosemeno sočivo ima sitne do srednje velike mahune sa semenkama prečnika 3-6 mm, a krupnosemena podvrsta ima krupne pljosnate mahune i pljosnato seme prečnika 6-9 mm, raznih nijansi. Kod nas se najčešće kuva smeđe sočivo, a može se naći i zeleno, narandžasto i crno.

Sočivo je poznato kao energetski vredna namirnica (338 kcal na 100 g) zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljenih hidrata. Ta kombinacija je čini idealnom namirnicom za fizički aktivne osobe.Ugljeni hidrati iz sočiva postepeno se otpuštaju u krv nakon obroka zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, tako da se čovek i nekoliko sati posle obroka još oseća snažnim. To je posebno važno za osobe koje povremeno imaju napade hipoglikemije.

Sočivo je odličan izvor proteina i vlakana. Takođe sadrži velike količine aminokiseline lizin koja nedostaje žitaricama, zbog toga se kombinovanjem sočiva s različitim žitaricama u istom obroku dobija uravnoteženi sastav aminokiselina potrebnih ljudskom organizmu. Osim sa žitaricama, sočivo je poželjno pripremati i sa jajima ili mesom.

Sočivo je siromašno mastima, ne sadrži zasićene masne kiseline, kao ni štetni holesterol, a dobar je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Odličan je izvor vitamina B6, fosfora, magnezijuma, gvožđa i cinka. Dobar je izvor riboflavina i niacina, i osrednji izvor folata i kalcijuma.

Rastvorljiva vlakna snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, čime smanjuju potrebu za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa. Nerastvorljiva vlakna pospešuju probavu i skraćuju vreme zadržavanja hrane u probavnom traktu, te na taj način smanjuju rizik od raka debelog creva. Visok sadržaj vitamina B-kompleksa povoljno utiče na nervni sistem, a visoki sadržaj gvožđa pomaže u sprečavanju anemije.

Autor: Jorgovanka Vlajkovac

Izvor: Zdrava Srbija