Sok od kupusa i jabuke - organski proizvodi

Sok od kupusa i jabuke je još jedan u nizu zdravih smutija za svaku sezonu. Kupus i jabuku narezati na komade i naizmenično ubacivati u sokovnik. Kombinacija je fantastična,  jer jabuka ublažava oštrinu soka od kupusa koji je jako blagotvoran. Preporučujem da za ceđenje koristite sokovnik za hladno ceđenje, sa jednim ili dva svrdla kako biste dobili najzdraviji, živi sok.

Kupus definicija :

Kupus (Brassica oleracea var. capitata) je dvogodišnja, kultivisana, zeljasta biljka koja predstavlja važno povrće u ishrani. Nastala je selekcijom divljeg kupusa u dugom vremenskom razdoblju. U Grčku je dospeo u 4. veku p. n. e.
Kupus je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. U toku prve godine obrazuje se „glavica“ koju čini skraćeno stablo, sa koga polazi veliki broj krupnih mesnatih listova. Sledeće godine se razvija stabljika visoka i do dva metra.

Jabuka Definicija :

Jabuka (lat. Malus pumila syn. Malus domestica) vrsta je drvenaste biljke iz porodice Rosaceae, kao i ime njenog ploda (naučno ime ploda je pomum). Postoji preko 7.500 kultivara domaće jabuke.

Domaća jabuka je listopadno drvo visine do 12 m, sa gustom krošnjom. Listovi su naspramno raspoređeni, ovalni sa izraženim vrhom i nazubljenom ivicom. Cvetovi su bele boje (početkom cvetanja rozikasti), sa 5 kruničnih i 5 čašičnih listića. Plod sazreva krajem leta i tokom jeseni.

Hladnoceđeni sokovi od povrća uz dodatak voća za popravljanje ukusa pravi su koncentrati enzima, vitamina i minerala, i imaju lekoviti uticaj na naše telo. Za razliku od kašastih sokova iz blendera, hladnoceđeni sokovi imaju i terapijski efekat jer se hranljive materije absorbuju jako brzo, budući da su vlakna izdvojena ceđenjem.

Sok od kupusa i jabuke sastojci:

– Glavica mladog kupusa
– Greeny Smith jabuka

Autor: Olivera Rosić
Izvor: SirovaHrana.rs