Sremuš pesto-organski proizvodi
Sremus Pesto

Da bi dobili Sremuš pesto trebate sve sastojke izblendirajte koristeći se centralnim pritiskivačem po potrebi, u zavisnosti od toga da li želite potpuno kremestu teksturu i malo grublju obradu (ja više volim tako).

Možete upotrebiti i multipraktik sa S noževima. Pesto je intezivnog ukusa, pravi vesnik proleća – iskoristite ovaj period dok ga ima u prirodi i na pijacama i uživajte u kreiranju jela sa sremušem!

Opis biljke

Sremuš je višegodišnja zeljasta biljka, koja u vreme cvetanja poraste 20−50 cm. Karakteristika ove vrste (kao i njenih srodnika, koji spadaju u istu familiju Alliaceae) jeste razvijeno metamorfozirani podzemni izdanak − lukovica. Lukovica sremuša je uspravna, tanka, duga 2-5 cm, obavijena belim ili žućkastim listićima.

Iz lukovice polaze dva (ređe tri) lista. List je eliptičan, duguljast, oštrog vrha i intenzivno zelene boje. Pri osnovi se sužava u dugačku peteljku. Stabljika je na preseku trouglasta do gotovo okrugla. Na njenom vrhu, od aprila do juna, razvijaju se beli cvetovi sakupljeni u višecvetne, štitolike cvasti, koje su u početku obavijene opnastim omotačem (spatom) koji rano otpada. Nakon precvetavanja nastaju plodovi u obliku čaure sa trouglastim, crvenim semenom.Cela biljka intenzivno miriše na beli luk.

Pesto sam poslužila uz špagete od tikvica, sve dekorisano kolutovima crvene paprike i chery paradajzom.

Sastojci:
– dve veze sremuša
– 1/2 šolje oraha (namakanih u vodi preko noći)
– 1/2 šolje badema (namakanih u vodi preko noći)
– šaka spanaća
– kašičica himalajske soli
– kašičica suvog bosiljka
– sok od pola limuna
– dve supene kašike maslinovog ulja

Autor: Olivera Rosić
Izvor: SirovaHrana.rs