Zapečena krem supica  - organski proizvodi

Zapečena krem supica ,ah, pa ovo morate da probate! Ako imate remekine, onda će doživljaj biti potpun, a ako ih nemate, svakako možete s ovom supom da se pravite važni iz vatrostalne dublje posude, ili šerpe koja sme u rernu.

Ovo je verzija inspirisana francuskom supom od luka, odnosno, samo u završnici. Sve ostalo je moja obična krem supica od brokolija, kojoj sam ovog puta ubacila sve ostatke povrća koje sam našla u frižideru: pola glavice celera, pola glavice crnog luka, jedna šargarepa. Ako nemate ostataka, dovoljan je i brokoli, a ako nemate brokoli, super je i karfiol. Mada, ova zelena boja, mmmm!

Nutritivne vrednosti po porciji

Zapečena krem supica  - organski proizvodi

Kalorija: 136 kcal • Masti: 6 g (od toga zasićenih 3g)• Ugljenih hidrata: 13 g (od toga šećeri 4g)• Proteina: 10 g • Holesterol: 16 mg

Zapečena krem supica s brokolijem je Potrebno:

(za 4 porcije)

– jedan ceo brokoli (ili karfiol ili mešavina)

– povrće po želji (ovde celer, crni luk, šargarepa)

– beli luk za kraj

– naredan sir, neki aromatičan

– malo grčkog jogurta (ili pavlake, ili nekog mekog sira, ili ništa)

– začini po želji (so, biber, malo ljute papričice)

Priprema:

Skuvati povrće uz dodatak začina. Izblendirati povrće dodajući vodu u kojoj se kuvalo, ali tako da ne bude suviše retko, već izdašno i kremasto samo od sebe. Tokom blendiranja dodajte i beli luk.

Zapečena krem supica  - organski proizvodi

Sipati u remekine, nežno ubaciti u svaku posudicu kašičicu grčkog jogurta (ili pavlake, ili ništa), a onda opet nežno preko svega položiti izrendan sir, tako da ne propadne, već da stoji na površini.

Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200, s upaljenim samo gornjim grejačima (ako imate rernu s fenom biće još brže) i zapeći dok sir po površini i ivicama ne dobije finu mestimičnu braon boju.

U francuskoj supi od luka, na dno posude bi još mogli da se stave kubeti, ali taj deo sam preskočila.

Porcije deluju maleno (trebalo je da vidite poglede mog muža i sina, inače suparoša teške kategorije, s kakvom indignacijom su prišli stolu gde nema lavora supe), ali je supica toliko izdašna i markantna, da je sasvim dovoljna kao predjelo i najvećim supoljupcima.

Enjoy!

(i duvajte, pazite da se ne opečete, ja sam napravila plik na nepcu ;-) )

Izvor: Mooshema