Zdrav energetski doručak - organski proizvodi

Zdrav energetski doručak je najbolja ideja za doručak koju sam ikada čula. Moja prijateljica Ana iz Zagreba spremila mi ga je jednom prilikom i od tada ga doručkujem svaki dan. Baza je uvek ista: pasirana banana sa lanenim uljem i limunom, a sve ostalo se menja što samim tim unosi raznovrsnost u svako jutro.

Sastojci:

– 1 veća banana
– 1 kašika lanenog ulja
– Pola ceđenog limuna
– Šaka potopljenig badema (može i drugo koštunjavo voće)
– Bezglutenske pahuljice (ekspandirani pirinač, proso, heljda, amarant, ljuspice od prosa, pirinča…)
– Seckano sezonsko voće

Zdrav energetski doručak - organski proizvodi

Zdrav energetski doručak priprema:

Oljuštiti bananu, ispasirati je u tanjiru sa lanenim uljem i sokom od limuna. Laneno ulje je obavezan sastojak, a sok od limuna može i da se propusti.

Zdrav energetski doručak - organski proizvodi

Kada napravite bazu, dodajte neku od žitarica bez glutena. Kod nas mogu da se nađu samo ekspandirani pirinač, proso i heljda. Nažalost, bezglutenske pahuljice, koje su meni mnogo ukusnije, ne mogu da se kupe kod nas, pa ih ja nabavljam u inostranstvu u Bio radnjama ili u DM-u. Kod nas u DM-u je iz nekog razloga izbor ovih namirnica baš loš. Pirinčane pahuljice, pahuljice od prosa ili pahuljice od heljde su zaista jako ukusne i nadam se da će neko u Srbiji početi da ih proizvodi. Za sve one koji jedu ovsene pahuljice, one su takođe odličan izbor za ovaj doručak. Ovde sam koristila ekspandirani amarant koji sam kupila u Mađarskoj.

Zdrav energetski doručak - organski proizvodi

Iseckati i dodati sezonsko voće. To zimi mogu da budu na primer jabuka i mandarina, ili pomorandža. Leti mogu da budu breskva i malina itd. Svako voće dolazi u obzir. Ovde sam dodala jednu manju jabuku i jednu pomorandžu.

Na kraju dodati bademe koje ste veče pre potopili u vodi i na taj način pojačali njihovu hranjivost.

Promešati i gotovo!

organski proizvodi

Autor: Dina Vuković

Izvor: www.zdravizalogaji.com