Zeleni smoothie - organski proizvodi

Zeleni smoothie sa bananom već nekoliko meseci mi je najomiljeni doručak. Pravi se vrlo lako i odlično vas zasiti.

Definicija :

Smuti je piće napravljeno od pasiranog sirovog voća i /ili povrća, pomoću blendera. Često ima tečnu osnovu kao što je voćni sok, mliječni proizvodi, kao što su mlijeko, jogurt, sladoled. Smutiji se mogu praviti od drugih sastojaka, kao što su nemliječno mlijeko, drobljeni led, zaslađivači (med ili šećer), sirće, surutka u prahu, čokolada ili dodaci ishrani, između ostalog, po ličnom izboru.

Sastav smitija :

Kao proizvodi za koje seobično koriste sirovo voće ili povrće, smutiji uključuju dijetalna vlakna (npr. pulpa, koža i seme) i tako su gušći od voćnih sokova, često konzistencije slične mliječnom napitku. Smutiji, posebno „zeleni smutiji“ koji uključuju povrće, mogu se prodavati ljudima koji su svesni zdravlja jer su zdraviji od mliječnih šejkova.

Zdravost smutija zavisi od njihovih sastojaka i njihovih proporcija. Mnogi slatkiši uključuju velike ili višestruke porcije voća i povrća, koje se preporučuju u zdravoj ishrani i namjeenjene su zamjeni obroka. Međutim, voćni sok koji sadrži velike količine šećera može povećati unos kalorija i pospješiti povećanje tjelesne težine. Slično tome, sastojci poput proteina u prahu, zaslađivača ili sladoleda često se koriste u receptima za smutjie, od kojih neki najviše doprinose ukusu i daljem unosu kalorija.

Zeleni smoothie sa bananom :

Ako imate sokovnik za lisnato povrće, iscedite u njemu vezu blitve, raštana, par šaka spanaća ili vezu peršuna (po izboru). U blenderu izmiksajte dve banane  zajedno sa sokom od lisnatog povrća i četvrtinom šolje vode.

Ako nemate sokovnik, onda prvo izmiksajte u blenderu zeleniš, a zatim dodajte banane, vodu i još jednom pomešajte sve zajedno. Dan može da počne!

Autor: Katja Jakovljeva

Izvor: Vita